Preskocit navigáciu

Spomienka na obete komunistického režimu


Spomienka na obete komunistického režimu Dňa 25. februára kladením vencov k Pamätníku obetí komunistického režimu na cintoríne vo Vrakuni si Ústav pamäti národa pripomenuli perzekúciu politických väzňov.

Obdobie vládnutia komunistického režimu bolo charakteristické perzekúciami takmer všetkých vrstiev spoločnosti a vykonštruovanými súdnymi procesmi. Na Slovensku bolo v tomto období protiprávne odsúdených tisícky ľudí. V celom Československu bolo popravených za tzv. protištátne činy stovky ľudí, takisto stovky ľudí zahynulo na hraniciach pri úteku alebo bolo zavraždených vyšetrovateľmi Štátnej bezpečnosti pri výsluchoch. Tisícky väzňov režimu zahynulo v baniach, vo väzniciach a lágroch a státisíce ľudí ušlo alebo bolo vyhnaných z republiky. Mnohé obete režimu boli bez súdu väznené v pracovných táboroch, v pomocných technických práporoch (PTP), im a ich rodinným príslušníkom bol znemožnený prístup k vzdelaniu i spoločenskému uplatneniu.

Položením vencov prišli vzdať hold a úctu obetiam komunistického režimu poslankyňa NR SR Edita Pfundtner, predstavitelia Svetového združenia bývalých politických väzňov, vedúci Kancelárie verejného ochráncu práv Marián Török, predseda Konfederácie politických väzňov Slovenska Peter Sandtner za rezort obrany zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR generálporučík Pavel Macko, zástupcovia diplomatického zboru, predstavitelia Bratislavského samosprávneho kraja a miestnej samosprávy, ako aj ostatná široká verejnosť.

K dôstojnému priebehu pietnej spomienky prispeli aj príslušníci Čestnej stráže OS SR a Vojenskej hudby OS SR.


Spomienka na obete komunistického režimuSpomienka na obete komunistického režimuSpomienka na obete komunistického režimuSpomienka na obete komunistického režimuSpomienka na obete komunistického režimu

Autor: rtm. Mgr. Štefan GAZDAGH , Foto: kpt. Ing. Jiří VRCHOVECKÝ - Dátum: 26.02.2018
Čítanosť: 3137
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share