Preskocit navigáciu

Náčelník generálneho štábu OS SR na návšteve v Nemecku


Náčelník generálneho štábu OS SR na návšteve v Nemecku  

Náčelník generálneho štábu OS SR generálporučík Daniel ZMEKO sa zúčastnil na konferencii veliteľa ozbrojených síl USA v Európe (USEUCOM). Konferencia sa konala v Garmisch-Partenkirchene v Nemecku v dňoch 19. až 20. júna a zaoberala sa programom štátneho partnerstva USEUCOM.

            Program štátneho partnerstva je najväčším a rovnako aj najdlhším programom, ktorý využíva vzťahy medzi partnerskými krajinami na vojenskej úrovni, aby posilnil medzinárodnú bezpečnosť týchto krajín. Je súčasťou programu Národnej gardy, ktorý zastrešuje partnerstvo medzi štátmi USA a európskymi krajinami“, vysvetlil generál Curtis M. Scaparrotti, veliteľ spojeneckých síl v Európe a organizátor konferencie. Rok 2018 je zároveň 25. výročím vzniku samostatnej, nezávislej Slovenskej republiky, jej ozbrojených síl, ako aj 25 rokov spolupráce v oblasti obrany a bezpečnosti medzi Ozbrojenými silami Slovenskej republiky a Ozbrojenými silami Spojených štátov amerických.   

            Po ukončení konferencie sa generálporučík Zmeko stretol s veliteľom školy NATO v Oberammergau v Nemecku, s ktorou Ozbrojené sily SR veľmi úzko spolupracujú. V NATO škole sa školia slovenskí vojaci v odborných kurzoch. „NATO škola Oberammergau je vnímaná v OS SR ako veľmi dôležitá vzdelávacia inštitúcia a aj preto sme sa minulosti rozhodli školu podporiť našim príspevkom. Vo funkcii hlavného poddôstojníka NATO školy pôsobí slovenský poddôstojník, čo odzrkadľuje vysokú úroveň našej dôvery a spolupráce“, dodal generálporučík Zmeko.


Náčelník generálneho štábu OS SR na návšteve v NemeckuNáčelník generálneho štábu OS SR na návšteve v NemeckuNáčelník generálneho štábu OS SR na návšteve v NemeckuNáčelník generálneho štábu OS SR na návšteve v Nemecku

Autor: OOd NGŠ , Foto: OR-4 Michael Bradley, NATO School - Dátum: 21.06.2018
Čítanosť: 5499
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share