Medzinárodné cvičenie JOINT COOPERATION 2018


Medzinárodné cvičenie JOINT COOPERATION 2018

V dňoch 6. – 16. novembra 2018 pôsobilo 11 vybraných príslušníkov Strediska CIMIC a PSYOPS Martin pod velením kapitánky Denisy Haasovej z Veliteľstva pozemných síl OS SR na medzinárodnom cvičení JOINT COOPERATION 2018 v nemeckom Nienburgu.

Už tretí krát mali naši odborníci Civilno-vojenskej spolupráce (ďalej len CIMIC) možnosť zúčastniť sa cvičenia a zdokonaľovať si tak svoje zručnosti a nadobudnuté vedomosti v prítomnosti príslušníkov CIMIC z 21 krajín sveta, pod odborným dohľadom hodnotiteľov zo CIMIC Centra výnimočnosti (CIMIC Centre of Excellence), sídliacom v holandskom Haagu.

Cvičenie JOINT COOPERATION 2018 bolo zamerané na vykonávanie styčnej činnosti, stretnutí s reálnymi aktérmi v priestore pôsobenia nasadených CIMIC jednotiek s využitím tlmočníkov, ďalej na zvládnutie systému hlásení a hodnotenie priestoru. Informačný tok bol počas cvičenia vedený v systéme  „CIMIC Information Management Database,“ ktorý je v nemeckom CIMIC Centre neustále vyvíjaný tak, aby bol zrozumiteľný a použiteľný v CIMIC komunite po celom svete. Napriek tomu, že OS SR nedeklarujú spôsobilosti vytvorenia CIMIC Centra a vytvorenia Projektových tímov, naši „Cimikári“ mali možnosť sa začleniť aj do týchto prvkov.

V rámci cvičenia bol pripravený aj deň pre návštevníkov tzv. DV Day (z anglického Distinguished Visitors Day), na ktorom sa za OS SR zúčastnili zastupujúci náčelník oddelenia CIMIC a PSYOPS Veliteľstva pozemných síl OS SR major Branislav Krajčík a veliteľ Strediska CIMIC a PSYOPS major Matúš Šostronek. V záverečnej časti DV Day sa konalo slávnostné podpísanie „Letter of Intent“ (Predbežná dohoda o spolupráci) medzi plukovníkom Joachimom Millerom a majorom Branislavom Krajčíkom, ktorý bol ministrom obrany SR poverený k podpísaniu uvedeného dokumentu. Predbežná dohoda o spolupráci reprezentuje snahu a ochotu oboch strán rozvíjať vzájomnú spoluprácu a partnerstvo v oblastiach odborných konferencií, spoločných cvičení, znalostí, skúseností a iných aktivít v oblasti CIMIC.

Vďaka skutočnosti, že cvičenie JOINT COOPERATION 2018 bolo pripravené na vynikajúcej úrovni a prebiehalo v podmienkach, ktoré sa vo vysokej miere približovali k reálnemu nasadeniu odborníkov CIMIC, predstavovalo cennú výcvikovú príležitosť pre príslušníkov OS SR.


Medzinárodné cvičenie JOINT COOPERATION 2018Medzinárodné cvičenie JOINT COOPERATION 2018Medzinárodné cvičenie JOINT COOPERATION 2018Medzinárodné cvičenie JOINT COOPERATION 2018Medzinárodné cvičenie JOINT COOPERATION 2018Medzinárodné cvičenie JOINT COOPERATION 2018Medzinárodné cvičenie JOINT COOPERATION 2018Medzinárodné cvičenie JOINT COOPERATION 2018

Autor: kpt. Mgr. Ľudmila Činčárová , Foto: CIMIC Centrum Bundeswehr - Dátum: 21.11.2018
Čítanosť: 3348
Verzia pre tlač

Skočiť na menu