Preskocit navigáciu

Komplexný štábny nácvik v týchto dňoch preveruje pripravenosť príslušníkov strategickej úrovne OS SR


Komplexný štábny nácvik v týchto dňoch preveruje pripravenosť príslušníkov strategickej úrovne OS SR

V utorok, 24. októbra sa na pôde Generálneho štábu OS SR začal štvordňový komplexný štábny nácvik, ktorý má za úlohu preveriť pripravenosť príslušníkov GŠ OS SR a vybraných príslušníkov Spoločného operačného veliteľstva, jednotlivých veliteľstiev síl a brigády spoločného velenia z činnosti pri riadení vojenského ťaženia pri obrane.

Na otvorení v priestoroch Klubu MO SR sa zúčastnil náčelník Generálneho štábu generál Daniel Zmeko, zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR - náčelník štábu generálmajor Peter Babiar, náčelník štábu strategického plánovania brigádny generál Slavomír Verčimák, náčelník štábu pre podporu operácií brigádny generál Marek Banas, ako aj ďalší funkcionári Generálneho štábu OS SR.

Cieľom komplexného nácviku je precvičiť schopnosť Generálneho štábu OS SR riadiť vojenské ťaženie pri obrane, precvičiť schopnosť GŠ OS SR zabezpečiť situačné povedomie pri vojenskom ťažení a precvičiť hodnotiaci a rozhodovací proces GŠ OS SR pri riadení vojenského ťaženia.

Hlavným úsilím komplexného štábneho nácviku je upriamiť pozornosť veliteľského zboru, na zlepšenie operačnej pripravenosti ozbrojených síl, teda zlepšenie ich schopnosti včas a účinne splniť svoju hlavnú, zákonom danú úlohu.

,,Ozbrojené sily Slovenskej republiky boli, sú a vždy budú stabilným pilierom spoločnosti. Vzhľadom na udalosti ostatných rokov, ako aj vojnu u nášho východného suseda, či napätou bezpečnostnou situáciou v Izraeli a na Balkáne, je našou povinnosťou pripravovať sa na nepredvídateľné a rýchlo sa meniace bezpečnostné prostredie ", zdôraznil vo svojom príhovore generál Zmeko.

Komplexný štábny nácvik je prvou výcvikovou aktivitou na strategickej úrovni, ktorá má nastaviť a zladiť vnútorné procesy v rámci strategického  plánovania generálneho štábu a jeho zložiek a zosúladiť procesy a súčinnostné väzby s podriadenými silami, nastaviť vzájomné procesy a súčinnostné väzby a vytvoriť podmienky na úspešné riadenie vojenského ťaženia pri obrane.


Komplexný štábny nácvik v týchto dňoch preveruje pripravenosť príslušníkov strategickej úrovne OS SRKomplexný štábny nácvik v týchto dňoch preveruje pripravenosť príslušníkov strategickej úrovne OS SRKomplexný štábny nácvik v týchto dňoch preveruje pripravenosť príslušníkov strategickej úrovne OS SRKomplexný štábny nácvik v týchto dňoch preveruje pripravenosť príslušníkov strategickej úrovne OS SR

Autor: OS SR - Dátum: 25.10.2023
Čítanosť: 3333
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share