Preskocit navigáciu

Príprava medzinárodného OMLT tímu v Martine


Príprava medzinárodného OMLT tímu v Martine

V dňoch od 17. do 21. apríla 2011 prebehla u Výcvikovej jednotky vojenských misií Práporu výcviku Martin záverečná fáza prípravy Operačného výcvikového styčného tímu (OMLT) do operácie ISAF. Jednalo sa o spoločné sústredenie 15 príslušníkov OS SR a 5 príslušníkov Národnej gardy štátu Indiana. S ďalšími dvoma kolegami Ozbrojených síl Austrálie sa náš tím zladil už počas nadnárodnej prípravy v JMRC Hohenfels (Nemecko) a stretne sa s nimi opäť až v priestore nasadenia.

Hlavným cieľom výcviku bolo vzájomné spoznanie sa príslušníkov tímu, spoznanie a pochopenie spoločenských, kultúrnych a pracovných zvykov (Cultural awareness) Slovenska, USA a Austrálie, predstavenie zámeru veliteľa tímu na plnenie úloh v operácii a oboznámenie s funkčnými povinnosťami členov tímu. Súčasťou tejto aktivity bol aj strelecký deň, kde si všetci príslušníci tímu vyskúšali streľbu z pištole Pi vz. 82, samopalov vz. 58 a vz. 61, guľometu UGL vz. 59 a ostreľovacej pušky OPU SVD. Americkí kolegovia vysoko ocenili možnosť spoznať konštrukciu a spôsoby použitia našich zbraní: „Je skvelé vedieť ako ovládať zbraň môjho spolubojovníka, veď možno raz ju budeme musieť použiť aj my. Ubezpečujem vás, že po príchode do priestoru operácie vykonáme rovnaké zamestnanie s použitím našich zbraní pre našich slovenských priateľov“.

Workshop na tému „Mentoring ANA and mission command “ uzavrel poslednú výcvikovú etapu prípravy tímu. Výsledkom práce syndikátov bola zhoda v prístupe k mentorovaným príslušníkom ANA (Afgánskej národnej armády) pri plnení ich vlastných cieľov výcviku.
Príslušníci Národnej gardy štátu Indiana budú pokračovať v rámci svojej prípravy výcvikom s príslušníkmi 5. pŠU Žilina na Lešti a výcvikom vo výcvikovom stredisku v Grafenwöhr (Nemecko). K tímu sa opäť pridajú na slávnostnej rozlúčke pred odchodom do operácie.


Príprava medzinárodného OMLT tímu v Martine 2Príprava medzinárodného OMLT tímu v Martine 2Príprava medzinárodného OMLT tímu v Martine 2Príprava medzinárodného OMLT tímu v Martine 2Príprava medzinárodného OMLT tímu v Martine 3Príprava medzinárodného OMLT tímu v Martine 3

Autor: pplk. Ladislav Kisel , Foto: VJVM PrV Martin - Dátum: 26.04.2011
Čítanosť: 15628
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share