Preskocit navigáciu

Letecká základňa Sliač centrom záujmu gymnazistov


Letecká základňa Sliač centrom záujmu gymnazistov

23. mája 2012  navštívili leteckú základňu Sliač žiaci Gymnázia Mateja Bela zo Zvolena, ktorí sa intenzívne zaujímali o všetky činnosti vykonávané na základni, keďže niektorí z nich by sa chceli stať pilotmi.

Študentov privítal a programom sprevádzal kapitán František Pytlík. Spontánnym potleskom odmeňovali študenti výkony vojenskej kynológie - zadržanie podozrivej osoby, poslušnosti a obrany služobného psa Centa, ktorého predviedla zamestnankyňa Evka Šišková a figurant kapitán Peter Šoltés. Niektorí odvážlivci využili aj možnosť vyskúšať si Ringo – oblek figuranta, ako aj potrénovať najmladšieho štvornohého „príslušníka“ krídla.
Zamestnanec Miroslav Rajček upútal pozornosť študentov predstavením sokola rároha Sáry, ktorý sa pod jeho vedením významne podieľa na biologickej ochrane letiska Sliač. Len časová tieseň ukončila živú diskusiu o úlohách, potrebách a živote služobných dravcov.

Na študentov ešte čakali lietadlá L- 39 a MiG – 29, ktoré im veľmi ochotne a podrobne prezentoval podplukovník Marián Bukovský, kapitán Drahomír Teplický, rotmajster Peter Andacký a rotný Michal Macho. Nadšenie všetkých zúčastnených sa vystupňovalo po príchode do trenažérového centra, kde dostali možnosť po profesionálnej ukážke a odbornej inštruktáži elitných pilotov „riadiť“ lietadlo.

Na záver návštevy kapitán Pytlík názorne predviedol oblek pilota, opísal jeho funkcie a nevyhnutnosť pri lietaní na nadzvukových lietadlách.

Vďaka sústredenému a profesionálnemu výkonu všetkých profesionálnym vojakov a zamestnancov sliačskej leteckej základne, ktorí sa snažili čo najreálnejšie priblížiť svoju náročnú, no atraktívnu prácu a dali tak možnosť študentom urobiť si predstavu o tom, čo možno v budúcnosti naplní aj ich životy, sa nieslo celé dopoludnie vo veľmi príjemnej a pozitívnej atmosfére.


Letecká základňa Sliač centrom záujmu gymnazistovLetecká základňa Sliač centrom záujmu gymnazistovLetecká základňa Sliač centrom záujmu gymnazistovLetecká základňa Sliač centrom záujmu gymnazistovLetecká základňa Sliač centrom záujmu gymnazistovLetecká základňa Sliač centrom záujmu gymnazistov

Autor: Petra Belová , Foto: autor - Dátum: 25.05.2012
Čítanosť: 11603
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share