Preskocit navigáciu

Revitalizácia patrolovacích ciest v BBC


Revitalizácia patrolovacích ciest v BBC

Ako sa už neraz ukázalo, slovenská ženijná čata dislokovaná v hlavnom meste Cyperskej republiky – Nikózii, je neoddeliteľnou súčasťou Slovenského kontingentu a súčasne podpornou jednotkou pre celú oblasť Buffer zóny ( priestor medzi severnou a južnou stranou so zachovaným “Statusom Quo”). Medzi úlohy vyplývajúce z mandátu slovenskej jednotky na Cypre, ktoré do značnej miery zastrešujú slovenskí ženisti, patrí aj obnova patrolovacích ciest denne využívaných hliadkami jednotlivých sektorov.

Tak ako na všetkých cestách, aj na tých patrolovacích si čas vybral svoju daň a vyžadujú si svoju údržbu a opravu. Počas júlových horúčav, keď ortuť v teplomeri dosahuje 45 stupňov a každá minúta sa zdá byť dva-krát taká dlhá, na základe požiadavky veliteľa MFR (Mobile Force Reserve) mjr. Craig HAMPTON-STONE, slovenskí ženisti upravili 10 kilometrový úsek patrolovacích ciest vo vnútornom perimetri BBC (Blue Beret Camp) v Nikózii, kde sa nachádza veliteľstvo misie UNFICYP.

Samotná práca na renovácii „patrol trackov“ bola rozdelená na dve časti. Kým slob. Lukáš Lehotský, za asistencie príslušníkov stavebného družstva, uvoľňoval jeden úsek ciest od vyrasteného porastu a krovín, na druhom už slob. Peter Elek (Grader), slob. Matúš Straňák (KN-kolesový nakladač), slob. Norbert Nociar (Vibračný valec), des. Tibor Sütto a slob. Ján Brejčák (Tatra T 815-S3) nechávali za sebou prvých pár metrov zrekonštruovanej patrolovacej cesty.

Po štyroch týždňoch prác v extrémnych teplotách, 10 kilometrový úsek patrolovacích ciest dosiahol svoju finálnu podobu, na margo ktorej zazneli len pozitívne ohlasy zo strany veliteľa MFR mjr. Craig HAMPTON-STONE. Vysoko vyzdvihol a ocenil výkon ženijnej jednotky a prácu ohodnotil slovami: „Som milo prekvapený, pretože niektoré úseky vôbec nespoznávam a toto nie sú patrolovacie cesty, ale diaľnice”. Slovenskí ženisti opäť ukázali svoje schopnosti a zručnosti. Potvrdili, že svoje práce si vykonávajú na vysokej úrovni bez ohľadu na poveternostné podmienky.

Keďže je potrebné pokračovať v prácach podľa požiadaviek misie UNFICYP, ktoré nie sú len otázkou BBC, ale celej nárazníkovej zóny, ženijná jednotka stojí pred ďalšou z úloh v podobe patrolovacích ciest na východnej strane v Sektore 4 a v Sektore 1 na západnej strane.


1111222

Autor: pplk. Jaroslav Marko (Force Engineer UNFICYP), por. Peter Hudec (veliteľ ženijnej čaty UNFICYP) , Foto: rtm. Emil Penciak (veliteľ stavebno strojného družstva ženijnej čaty UNFICYP) - Dátum: 10.08.2012
Čítanosť: 10666
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share