Preskocit navigáciu

Medzinárodné cvičenie CAPABLE LOGISTICIAN 2013


Medzinárodné cvičenie CAPABLE LOGISTICIAN 2013

Vojenská polícia zoskupená v Mnohonárodnom prápore vojenskej polície /MNMPBAT/ bude počas nasledujúcich dní zabezpečovať medzinárodné cvičenie CAPABLE LOGISTICIAN 2013 /CL13/. Uvedená aktivita je poľné štandardizačné cvičenie s cieľom preveriť interoperabilitu v rámci logistických spôsobilostí NATO. Uskutoční sa na území SR v dobe 17.-21. júna 2013 v priestoroch Výcvikového priestoru Vojenského obvodu Lešť a letiska zmiešaného krídla Sliač. Medzinárodná jednotka vojenskej polície bude dislokovaná v Centre výcviku a kynológie Vojenskej polície Vlkanová – Hronsek. Organizátorom cvičenia je Mnohonárodné Logistické Koordinačné Centrum /Multinational Logistics Coordination Centre – MLCC/ so sídlom v Prahe. Slovensko vystupuje v pozícii hostiteľskej krajiny a zároveň aj účastníka cvičenia.

MNMPBAT je zložený z vojenských policajtov Poľska, Chorvátska, Česka a Slovenska. Na cvičení nie je nasadený v plnej sile, stanovené úlohy bude precvičovať 71 príslušníkov práporu. V rámci prípravy si pre nich zástupcovia firmy RCTT s.r.o. pripravili prezentáciu rádiokomunikačného systému Sitno, ktorý pri svojej práci využíva Vojenská polícia a je jedným z nosných druhov spojenia počas cvičenia v rámci MNMPBAT.

Scenár cvičenia vychádza z fiktívneho konfliktu medzi dvoma krajinami, kedy o nasadenie vojsk NATO do konfliktného regiónu požiadala svojou rezolúciou Bezpečnostná rada OSN. Podľa námetu budú počas operácie na podporu mieru musieť mnohonárodné sily riešiť okrem komplexnej logistickej podpory nasadenej jednotky aj humanitárnu asistenciu v súvislosti s živelnou katastrofou, čo preverí schopnosť spojencov vzájomne kooperovať pri riešení neočakávaných situácií počas nasadenia v priestore operácie. Logistické cvičenie bude rozdelené do jednotlivých funkčných oblastí, ktoré precvičia špecialistov na skladovanie munície, pohonných hmôt a mazív, ťažbu a úpravu vody, údržbu a opravy techniky, pozemné a vzdušné prepravy osôb a materiálu, výrobu elektrickej energie a mnohé ďalšie. Z dôvodu zámeru preveriť schopnosti vzájomnej spolupráce medzi zúčastnenými národmi budú medzinárodné jednotky a jednotlivci zaradení do jednotlivých funkčných oblastí, čím vytvoria mnohonárodné integrované logistické jednotky.


Medzinárodné cvičenie CAPABLE LOGISTICIAN 2013Medzinárodné cvičenie CAPABLE LOGISTICIAN 2013Medzinárodné cvičenie CAPABLE LOGISTICIAN 2013

Autor: VP , Foto: VP - Dátum: 14.06.2013
Čítanosť: 18920
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share