Preskocit navigáciu

Vojenská polícia na Dni colníkov


Vojenská polícia na Dni colníkov

Dňa 20. septembra 2013 príslušníci Útvaru Vojenskej polície Bratislava v spolupráci s príslušníkmi Finančnej správy Slovenskej republiky v rámci dňa colníkov predviedli niektoré svoje spôsobilosti.

Lákadlom boli naši kynológovia a ich štvornohí pomocníci. Na Hlavnom námestí bola simulovaná colnícka kontrola. Špeciálne útvary zastavili vozidlo s pašerákmi /nelegálneho tabaku a drog/, tí však odmietli spolupracovať. Zložky preto pristúpili k varovným výstrelom zo služobnej zbrane a nasadili aj psy. Tie pašerákov spacifikujú a pri následnej obhliadke vozidla určia, kde v aute sa nachádza pašovaný tovar. Okrem dynamických ukážok predviedli psovodi ukážky poslušnosti svojich psov. Do programu sa zapájala aj verejnosť.

Návštevníci si tiež mohli prezrieť výstavu "fejkov", teda zadržané falzifikáty /kabelky, peňaženky, šály, slnečné okuliare, tenisky, parfumy, hračky.../. Zástupcovia módnych značiek vysvetlili ako falzifikáty ohrozujú naše zdravie.

O tom, aké suveníry z dovolenky radšej nenosiť, povedali návštevníkom colníci v stánku CITES – stánku s vypreparovaným medveďom či rysom, kožou zebry, opaskom či topánkami z krokodíla či dámskou kabelkou z pytóna.

Nechýbala ani colnícka skenovacia technika, ktorú si mohli návštevníci vyskúšať /skenovanie batožiny a detektor kovov/, rovnako ako uniformy či nepriestrelné vesty. Súčasne bolo pre verejnosť bezplatne otvorené Múzeum colníctva. Výstava historických zbraní a uniforiem či ukážky prechodu za hranice /na druhú stranu mosta/ potešili nejedného milovníka histórie. Múzeum sídli v budove Mýtneho domčeka pri Starom moste na strane od Šafárikovho námestia.

Návštevníci odchádzali plný dojmov a informácií o činnosti a rôznych spôsobilostí príslušníkov Vojenskej polície a príslušníkov Finančnej správy Slovenskej republiky.


Vojenská polícia na Dni colníkovVojenská polícia na Dni colníkovVojenská polícia na Dni colníkovVojenská polícia na Dni colníkov

Autor: VP , Foto: VP - Dátum: 02.10.2013
Čítanosť: 15641
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share