Preskocit navigáciu

ZELENÁ VLNA 2014: Zelená vlna za Vihorlatom


ZELENÁ VLNA 2014: Zelená vlna  za Vihorlatom

Vo Vojenskom výcvikovom priestore Kamenica nad Cirochou (Valáškovce) v pohorí Vihorlat na východe Slovenska vstúpilo veliteľsko-štábne cvičenie s čiastočným vyvedením vojsk Zelená vlna 2014 do svojej tretej, záverečnej fázy.

Príslušníci trebišovského zmiešaného mechanizovaného práporu spoločne s vojakmi michalovskej ženijnej roty plnia úlohy výstavby záchytného tábora pre približne 300 osôb. Veliteľ trebišovského práporu podplukovník Róbert Funtaľ objasňuje, že vojaci postavili stany na ubytovanie, stravovanie, ale napríklad aj pre duchovnú službu , vybudovali umyvárne, ihriská a ďalšie priestory pre voľno časové aktivity klientov záchytného tábora. Rovnako aj heliport, či ochranu tábora. Za spomínané práce si podľa neho zaslúži ocenenie veliteľ druhej mechanizovanej roty nadporučík Tomáš Korobanič a veliteľ ženijnej roty kapitán Martin Ocilka.

Príslušníci prvej mechanizovanej roty pod velením rotmajstra Jozefa Demčáka v zásahových kompletoch sa pripravovali ako zásahový tím na potláčanie davu. Časť tímu vrátane veliteľa má už z tejto činnosti aj medzinárodné skúsenosti, pri potláčaní nepokojov v Kosove pred desiatimi rokmi v operácii KFOR, ďalší z misie UNFICYP na Cypre. Nadporučík Martin Staško so svojimi podriadenými zasa v spolupráci s príslušníkmi vojenskej polície (aj psovodom) a cudzineckej a hraničnej polície policajného zboru plnil úlohy pri hľadaní a zadržaní podozrivej osoby. Pri akcii mali aj vzdušnú podporu zo strany prešovského vrtuľníkového krídla, rovnako aj odsune zranených.

Vojaci a ich velitelia sa v rámci cvičenia Zelená vlna precvičili v plnení úloh aj v rámci schopnosti ochrany proti rôznym ohrozeniam, vrátane teroristického útoku. V odsune zranených, vyhľadávaní nezvestných osôb, ako aj zvládaní davu v rámci asistencie policajnému zboru pri plnení úloh zabezpečenia verejného poriadku. Spomínané úlohy dôkladne preverili všetky stupne velenia a riadenia, schopnosť plánovania rôznych úloh, koordináciu činnosti s mimorezortnými zložkami. Jednotky operačného zoskupenia, vytvoreného najmä útvarmi a jednotkami prešovskej mechanizovanej brigády v určenom operačnom priestore pokračujú v budovaní záchytného tábora a zabezpečení celého priestoru cvičenia.


Zelená vlna  za VihorlatomZelená vlna  za VihorlatomZelená vlna  za VihorlatomZelená vlna  za VihorlatomZelená vlna  za Vihorlatom2Zelená vlna  za Vihorlatom2Zelená vlna  za Vihorlatom2Zelená vlna  za Vihorlatom2Zelená vlna  za Vihorlatom3Zelená vlna  za Vihorlatom3Zelená vlna  za Vihorlatom3Zelená vlna  za Vihorlatom3Zelená vlna  za Vihorlatom4Zelená vlna  za Vihorlatom4Zelená vlna  za Vihorlatom4Zelená vlna  za Vihorlatom4Zelená vlna  za Vihorlatom5Zelená vlna  za Vihorlatom5Zelená vlna  za Vihorlatom5Zelená vlna  za Vihorlatom5Zelená vlna  za Vihorlatom6Zelená vlna  za Vihorlatom6Zelená vlna  za Vihorlatom6Zelená vlna  za Vihorlatom6Zelená vlna  za Vihorlatom7

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 18.06.2014
Čítanosť: 7406
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share