Preskocit navigáciu

Ceremoniál výmeny veliteľa spojeneckých síl v Európe


Ceremoniál výmeny veliteľa spojeneckých síl v Európe

Náčelník generálneho štábu ozbrojených síl SR generálporučík Daniel Zmeko sa dnes v belgickom Monse zúčastnil na slávnostnom ceremoniáli výmeny veliteľa spojeneckých síl v Európe (SACEUR). Americký generál Tod D. Wolters prevzal velenie od generála Curtisa M. Scaparrottiho, ktorý pôsobil na tomto poste od mája 2016. Generál Wolters naposledy velil leteckým silám Spojených štátov v Európe (USAFE). Na ceremoniáli sa zúčastnil aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, najvyšší spojeneckí velitelia aliancie, náčelníci generálnych štábov jednotlivých členských krajín NATO, národní vojenskí predstavitelia pri Vojenskom výbore NATO aj národní vojenskí predstavitelia pri Najvyššom veliteľstve spoločných síl v Európe (SHAPE).

Generálporučík Zmeko pri prvom osobnom stretnutí zablahoželal generálovi Woltersovi k vymenovaniu za nového veliteľa spojeneckých síl v Európe a zároveň mu za ozbrojené síly Slovenskej republiky vyjadril plnú podporu pri výkone jednej z najvýznamnejších veliteľských funkcií aliancie. Rovnako vyjadril pripravenosť pre zabezpečenie jeho návštevy Slovenskej republiky v najbližších mesiacoch, ak mu to umožnia služobné povinnosti.

Generálporučík Zmeko počas ceremoniálu krátko rokoval aj s ďalšími významnými vojenskými predstaviteľmi medzinárodného spoločenstva - s predsedom Vojenského výboru NATO maršálom britského vojenského letectva Sirom Stuartom Peachom, s predsedom Vojenského výboru Európskej únie talianskym generálom Claudiom Grazianom, aj s veliteľom Spojeneckého veliteľstva pre transformáciu (SACT) francúzskym generálom André Lanatom, ktorí v najbližších týždňoch a mesiacoch plánujú navštíviť Slovenskú republiku na základe jeho pozvania.



Autor: OOd NGŠ , Foto: GS OS SR - Dátum: 03.05.2019
Čítanosť: 7499
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share