Preskocit navigáciu

Od soboty slovenské Sily pre špeciálne operácie na novej platforme


Od soboty slovenské Sily pre špeciálne operácie na novej platforme

V sobotu 1. júna 2019 vzniká nový prvok riadenia a velenia v štruktúrach Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR). V Trenčíne vzniká nové veliteľstvo "Veliteľstvo Síl pre špeciálne operácie" (VeSŠO). Veliteľstvo Síl pre špeciálne operácie vzniká na návrh náčelníka Generálneho štábu OS SR.

Veliteľstvo Síl pre špeciálne operácie vzniká po analýze stavu v oblasti špeciálnych operácií a identifikácii požiadaviek na rozvoj Síl pre špeciálne operácie OS SR, a to na základe vývoja bezpečnostnej situácie a operačnej potreby pre obranu štátu.

Vznikom nového operačného veliteľstva so spôsobilosťami velenia a riadenia Silám pre špeciálne operácie Slovenská republika nasleduje trend krajín V4 a Aliancie. Nový prvok riadenia a velenia je príspevkom pre účinnejšiu a koncepčnejšiu koordináciu nasadenia pre hybridné hrozby príznačné súčasnosti. Zastrešiť má kinetické i nekinetické operácie.

Od jesene tohoto roku budú do portfólia riadených útvarov a spôsobilostí Veliteľstva Síl pre špeciálne operácie prepodriaďované útvary ako 5. pluk špeciálneho určenia, Výcvikové stredisko špeciálnych operácií, Stredisko civilno-vojenskej spolupráce a psychologických operácií (CIMIC a PSYOPS), kybernetická obrana (cyber defence) a 23. motorizovaný prápor.

Slovenské sily pre špeciálne operácie sú dlhodobo etablované v komunite NATO SOF (Special Operation Forces) jednotiek ako rovnocenný a rešpektovaný partner. Aby však mohli svoj potenciál plnohodnotne a dlhodobo rozvíjať, je dôležité, aby v Ozbrojených silách SR zaujali pevnú a nespochybniteľnú pozíciu.

K hlavným úlohám Síl pre špeciálne operácie patrí vojenská asistencia, špeciálny prieskum a priama akcia. Psychologické operácie a civilno-vojenská spolupráca tvoria ich integrálnu súčasť.

Veliteľstvo Síl pre špeciálne operácie je vytvorené na zabezpečenie plnohodnotného velenia, riadenia a podpory špeciálnych operácií a je postavené na úroveň veliteľstiev Vzdušných síl OS SR a Pozemných síl OS SR.

Aktuálne velenie slovenských ozbrojených síl má ambíciu dosiahnuť do roku 2025 početný stav Síl pre špeciálne operácie tisícpäťsto vojakov nového operačného veliteľstva a jemu podriadených útvarov.



Autor: 5. pšu - mjr. Mário Pažický , Foto: 5. pšu - archív - Dátum: 01.06.2019
Čítanosť: 20006
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share