Preskocit navigáciu

Náčelník generálneho štábu rokoval na 182. zasadaní Vojenského výboru NATO v Bruseli


Náčelník generálneho štábu rokoval na 182. zasadaní Vojenského výboru NATO v Bruseli V dňoch 14. – 15. januára 2020 sa v NATO HQ v Bruseli uskutočnilo 182. zasadanie Vojenského výboru NATO na úrovni náčelníkov generálnych štábov členských krajín NATO. Delegáciu OS SR na rokovaniach viedol náčelník Generálneho štábu OS SR generál Daniel Zmeko.
Vojenský výbor NATO je najvyššou vojenskou autoritou NATO a jeho úlohou je poskytovať spoločné strategické vojenské odporúčania pre Severoatlantickú radu. Vo formáte náčelníkov generálnych štábov Vojenský výbor NATO zasadá dva krát do roka.
Rokovania otvoril predseda Vojenského výboru NATO hlavný maršál letectva Spojeného kráľovstva Sir Stuart PEACH. Po jeho vystúpení už tradične nasledovalo spoločné stretnutie náčelníkov generálnych štábov členských krajín NATO s Generálnym tajomníkom NATO, Jensom Stoltenbergom, ktorý vo svojom príhovore a následnej diskusii oboznámil prítomných so závermi nedávneho Stretnutia lídrov v Londýne a načrtol politický rámec pre nadchádzajúce diskusie.
Prvý deň rokovaní začal problematikou operácií, misií a ďalších aktivít NATO vrátane generovania síl pre operačné záväzky NATO. Náčelníci generálnych štábov členských krajín NATO sa okrem iného zaoberali aktuálnymi výzvami a ďalším smerovaním v misii „RESOLUTE SUPPORT“ v Afganistane, vo výcvikovej misii NATO v Iraku „NATO MISSION IRAQ“ a v mierových silách „KOSOVO FORCE“.
Generál Daniel ZMEKO vo svojom vystúpení uistil spojencov o pripravenosti OS SR pokračovať v plnení úloh misie NMI v úzkej koordinácii so spojeneckými veliteľstvami a Aliančnými partnermi.
Náčelníci generálnych štábov členských krajín NATO sa v diskusii zhodli na potrebe pokračovať v naplňovaní mandátu tejto misie napriek tomu, že vzhľadom na aktuálnu bezpečnostnú situáciu boli výcvikové aktivity dočasne pozastavené.
Rokovaní sa zúčastnili aj koaličné partnerské krajiny pôsobiace v týchto operáciách a misiách, čo prispelo ku komplexnejšiemu prehľadu o aktuálnej situácii. Na záver prvého dňa rokovaní náčelníci generálnych štábov poskytli odporúčania a usmernenia k rozpracovaniu vrcholových konceptov pre obranu Aliancie a rozvoj spôsobilostí, ktoré rozpracúvajú Vojenskú stratégiu NATO.
V úvode druhého dňa rokovaní sa náčelníci generálnych štábov členských krajín NATO zamerali na južné krídlo Aliancie a spoluprácu s partnermi v tejto oblasti. Zasadanie pokračovalo prerokovaním problematiky komplexného zabezpečenia priestoru zodpovednosti SACEUR-a. V rámci nej náčelníci generálnych štábov diskutovali o opatreniach a úlohách, ktoré bude nutné realizovať v oblasti komplexného zabezpečenia, ako aj o úlohách novo vytvorených veliteľstiev JFC Norfolk a JSEC Ulm. Poslednou témou rokovaní bola spolupráca NATO s Gruzínskom, v rámci ktorej boli prítomní informovaní o stave a pokroku dosiahnutom pri reforme obranného sektora Gruzínska.

Náčelník generálneho štábu rokoval na 182. zasadaní Vojenského výboru NATO v BruseliNáčelník generálneho štábu rokoval na 182. zasadaní Vojenského výboru NATO v BruseliNáčelník generálneho štábu rokoval na 182. zasadaní Vojenského výboru NATO v BruseliNáčelník generálneho štábu rokoval na 182. zasadaní Vojenského výboru NATO v BruseliNáčelník generálneho štábu rokoval na 182. zasadaní Vojenského výboru NATO v Bruseli 2Náčelník generálneho štábu rokoval na 182. zasadaní Vojenského výboru NATO v Bruseli 2Náčelník generálneho štábu rokoval na 182. zasadaní Vojenského výboru NATO v Bruseli 2

Autor: ÚVP , Foto: NATO - Dátum: 15.01.2020
Čítanosť: 10059
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share