Preskocit navigáciu

Storočnica protilietadlovcov na Slovensku


Storočnica protilietadlovcov na Slovensku

V priestoroch Akadémie ozbrojených síl gen. M. R. Štefánika v Liptovskom Mikuláši sa 13. septembra uskutočnila medzinárodná konferencia pri príležitosti storočnice protilietadlovcov na Slovensku. Konferenciu zorganizovala AOS Liptovský Mikuláš v spolupráci s veliteľstvom vzdušných síl OS SR za aktívnej spoluúčasti predsedu Klubu generálov SR, bývalého náčelníka GŠ OS SR generálporučíka v. v. Petra Vojteka.

Na podujatí sa stretli bývalí i súčasní príslušníci zložiek protivzdušnej obrany zo Slovenska i z Českej republiky. Medzi sebou privítali Generálneho riaditeľa SEĽUZ MO SR Martina Jakála, zástupcu veliteľa vzdušných síl brigádneho generála Ladislava Dovhuna, Rektora AOS Jozefa Puttera, riaditeľa VHÚ plukovníka Miloslava Čaploviča, ale aj zástupcu veliteľa 25. protilitetadlového raketového pluku Armády ČR zo Strakoníc plukovníka gšt. Ladislava Stolárika.

Vystupujúci na konferencii vo svojich príspevkoch mapovali 100 rokov od oficiálneho vzniku 3. protilietadlovej batérie Bratislava 151. delostreleckého pluku Praha, ako prvej protilietadlovej jednotky na území Slovenska až po súčasnosť. Brigádny generál Dovhun vo svojom vystúpení načrtol aj perspektívu ďalšieho rozvoja protivzdušnej obrany v rámci OS SR. Na záver podujatia boli zaslúženým príslušníkom útvarov a zložiek protivzdušnej obrany odovzdané Pamätné listy a Pamätné mince.


1111222233334444556

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: MO SR - Jozef Žiak - Dátum: 16.09.2021
Čítanosť: 4000
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share