Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Apríl 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     


Vyhlásenie o prístupnosti

Slávnostný ceremoniál ukončenia pôsobenia aliančných síl v 81. krídle Sliač


Slávnostný ceremoniál ukončenia pôsobenia aliančných síl v 81. krídle Sliač

Dňa 19. júna 2023 sa v priestoroch 81. krídla Sliač uskutočnil slávnostný ceremoniál pri príležitosti ukončenia pôsobenia aliančných síl v 81. krídle Sliač. Slávnostného ceremoniálu sa zúčastnili zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR, generálporučík Ľubomír Svoboda, veliteľ pozemnej časti Vzdušných síl Nemeckej spolkovej republiky, brigádny generál Volker Samanns, veliteľ 81. krídla Sliač plukovník František Pytlík a veliteľ nemeckého kontingentu v 81. krídle Sliač, plukovník Michael Skamel. Slávnostný ceremoniál začal salutovaním nastúpených jednotiek, za ktorým odznela nemecká a slovenská národná hymna. Po privítaní prítomných hostí moderátorom nasledovali príhovory zástupcu náčelníka Generálneho štábu OS SR a veliteľa nemeckého kontingentu v 81. krídle Sliač. Program pokračoval odovzdaním vyznamenaní medailí Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO pre vybraných nemeckých a holandských profesionálnych vojakov generálporučíkom Ľubomírom Svobodom. Dvaja profesionálni vojaci z 81. krídla Sliač, major Marián Dzurjo a kapitán Ján Dujčák, boli odmenení mincou z úrovne veliteľa nemeckého kontingentu.      

Jednotky nemeckého a holandského kontingentu boli dislokované v 81. krídle Sliač s taktickým mobilným protilietadlovým raketovým systémom dlhého doletu Patriot MIM-104. Vzhľadom na zhoršujúcu sa vojenskú a politickú situáciu vo východnej Európe vo februári 2022 bola po dohode s aliančnými partnermi z úrovne ministra obrany posilnená obranyschopnosť vzdušného priestoru Slovenskej republiky. Od konca mesiaca marec 2022 sa v  81. krídle Sliač  vystriedalo päť rotácií vojsk s približne 1500 vojakmi z ozbrojených síl Nemeckej spolkovej republiky a 370 vojakmi z ozbrojených síl Holandska. Piati velitelia, ktorí viedli svoje jednotky, plnili svoje poslanie s nasadením, odhodlaním a maximálnym úsilím. Nemeckí a holandskí profesionálni vojaci, v odlúčení od svojich rodín, obetavo slúžili v priestoroch 81. krídla Sliač, aby zabezpečili bezpečnosť vzdušného priestoru nad Slovenskou republikou. Táto výborná spolupráca dokázala, že sa môžeme spoľahnúť na podporu spojencov z aliancie NATO.

 

 


Slávnostný ceremoniál ukončenia pôsobenia aliančných síl v 81. krídle SliačSlávnostný ceremoniál ukončenia pôsobenia aliančných síl v 81. krídle SliačSlávnostný ceremoniál ukončenia pôsobenia aliančných síl v 81. krídle SliačSlávnostný ceremoniál ukončenia pôsobenia aliančných síl v 81. krídle SliačSlávnostný ceremoniál ukončenia pôsobenia aliančných síl v 81. krídle SliačSlávnostný ceremoniál ukončenia pôsobenia aliančných síl v 81. krídle SliačSlávnostný ceremoniál ukončenia pôsobenia aliančných síl v 81. krídle SliačSlávnostný ceremoniál ukončenia pôsobenia aliančných síl v 81. krídle SliačSlávnostný ceremoniál ukončenia pôsobenia aliančných síl v 81. krídle SliačSlávnostný ceremoniál ukončenia pôsobenia aliančných síl v 81. krídle SliačSlávnostný ceremoniál ukončenia pôsobenia aliančných síl v 81. krídle SliačSlávnostný ceremoniál ukončenia pôsobenia aliančných síl v 81. krídle SliačSlávnostný ceremoniál ukončenia pôsobenia aliančných síl v 81. krídle SliačSlávnostný ceremoniál ukončenia pôsobenia aliančných síl v 81. krídle SliačSlávnostný ceremoniál ukončenia pôsobenia aliančných síl v 81. krídle SliačSlávnostný ceremoniál ukončenia pôsobenia aliančných síl v 81. krídle SliačSlávnostný ceremoniál ukončenia pôsobenia aliančných síl v 81. krídle Sliač

Autor: 81.k Sliač , Foto: 81.k Sliač - Dátum: 21.06.2023
Čítanosť: 1400
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share