Preskocit navigáciu

Preverenie veliteľov zo ZBZ


Preverenie veliteľov zo ZBZ
Velenie síl výcviku a podpory spolu s veliteľmi priamo podriadených veliteľstiev v dňoch 14. a 15. júna 2010 prakticky vykonávalo plnenie základných bojových zručností (ZBZ) na pechotnej strelnici Vojenského výcvikového priestoru Turecký vrch.

Celodenné zamestnanie vykonané v rámci výjazdového zasadania vojenskej rady veliteľa síl výcviku a podpory celkovo plnilo takmer dvadsať profesionálov v hodnostiach podplukovníka až plukovníka, vrátane zástupcu veliteľa síl výcviku a podpory brigádneho generála Juraja Krištofoviča. „Toto zamestnanie je pripravené za účelom praktickej ukážky pre veliteľov priamo podriadených útvarov, aby mali predstavu ako vykonávať výcvik vo svojich jednotkách, ale najmä za účelom preverenia si znalostí veliteľov našich útvarov zo základných bojových zručností,“ zdôraznil riadiaci cvičenia veliteľ síl výcviku a podpory generálmajor Miroslav Kováč.

Velitelia všetkých logistických základní a priamo podriadených útvarov tak po rokovaní vojenskej rady veliteľa síl, plánovanej v prvom dni, vymenili riadiace dokumenty za základnú bojovú výstroj vojaka, nasadili si modulárny systém, kevlarovú prilbu, samopal i pištoľ, a odhodlaní odpochodovali splniť cieľ zamestnania. V rámci 8 výcvikových hodín prešli výcvikom a boli preverení z plnenia základných bojových zručností vojaka v streleckej, zdravotníckej, taktickej a ženijnej príprave. Na pracovisku streleckej prípravy strieľali vo dvojiciach z idúceho vozidla po dráhe 200m, kde ich úlohou bolo zasiahnuť celkovo 8 terčov. Strelecké nácviky boli aj obsahom ďalšieho zamestnania, na ktorom plnili kritériá streľby s cvičnou muníciou vo dvojici z miesta a za pohybu. V ženijnej prípravy boli preverení z činnosti pri nájdení a spozorovaní nástražného výbušného systému a z postupov správania sa v nebezpečnom zamínovanom priestore. Po úlohách taktickej prípravy, kde si precvičili odpútanie sa od nepriateľa, museli následne správnym spôsobom zabezpečiť evakuáciu raneného z poškodeného vozidla a poskytnúť mu prvú pomoc na pracovisku zdravotníckej prípravy.

Základné bojové zručnosti sú zručnosti, ktoré musí každý vojak ovládať bez ohľadu na zastávanú funkciu a ich preverenie sa vykonáva jedenkrát za výcvikový rok.

Preverenie veliteľov zo ZBZPreverenie veliteľov zo ZBZPreverenie veliteľov zo ZBZPreverenie veliteľov zo ZBZPreverenie veliteľov zo ZBZ2Preverenie veliteľov zo ZBZ2Preverenie veliteľov zo ZBZ2Preverenie veliteľov zo ZBZ2Preverenie veliteľov zo ZBZ3Preverenie veliteľov zo ZBZ3Preverenie veliteľov zo ZBZ3Preverenie veliteľov zo ZBZ3Preverenie veliteľov zo ZBZ4Preverenie veliteľov zo ZBZ4Preverenie veliteľov zo ZBZ4Preverenie veliteľov zo ZBZ4

Autor: sekretariát VSVaP , Foto: sekretariát VSVaP - Dátum: 17.06.2010
Čítanosť: 21804
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share