Preskocit navigáciu

Spomienka na Deň veteránov v Trenčianskych Tepliciach


Spomienka na Deň veteránov v Trenčianskych Tepliciach

Deň veteránov ako pamiatku na veteránov svetových vojen si vo štvrtok 11. novembra 2010 uctili Minister obrany SR Ľubomín Galko spolu s veliteľom trenčianskej posádky generálmajorom Petrom Vojtekom, ktorí spoločne položili vence ku trom pamätníkom v Trenčianskych Tepliciach.

Počas pietneho aktu kladenia vencov, na ktorom sa okrem predstaviteľov rezortu obrany zúčastnili i predstavitelia samosprávy, americkej ambasády ale i priami účastníci 2. svetovej vojny, si uctili pamiatku veteránov svetových vojen najskôr pri Pamätníku amerických letcov v Kamenickej doline, neskôr pri Pamätníku padlých v SNP v kúpeľnom parku a na záver slávnostný ceremoniál zakončila spomienka na padlých pri Pamätníku obetiam 1. svetovej vojny v Kúpeľnom parku. „Vzdávanie holdu tým, ktorí položili život v národnooslobodzovacom boji, je morálnou povinnosťou súčasnej generácie a dôraz naň kladie i rezort obrany,“ zdôraznil minister obrany po slávnostnom ceremoniáli, ktorého pátos umocňovali príslušníci Čestnej stráže i Vojenskej hudby Ozbrojených síl Slovenskej republiky.

Pamätník amerických letcov v Kamenickej doline, pri ktorom sa každoročne vzdáva hold veteránom svetových vojen, je spomienkou na výstrelmi poškodené americké lietadlo. To krúžilo nad Trenčianskymi Teplicami kde pilot hľadal miesto na pristátie. Lietadlo sa nakoniec zrútilo do lesného porastu nad mestečkom a pri nehode zahynul pilot Roland W. Morin. Dvoch zranených členov posádky zajali Nemci a ich osud zostal dodnes utajený.


Spomienka na Deň veteránov v Trenčianskych Tepliciach Spomienka na Deň veteránov v Trenčianskych Tepliciach Spomienka na Deň veteránov v Trenčianskych Tepliciach Spomienka na Deň veteránov v Trenčianskych Tepliciach Spomienka na Deň veteránov v Trenčianskych Tepliciach 2Spomienka na Deň veteránov v Trenčianskych Tepliciach 2Spomienka na Deň veteránov v Trenčianskych Tepliciach 2Spomienka na Deň veteránov v Trenčianskych Tepliciach 2Spomienka na Deň veteránov v Trenčianskych Tepliciach 3Spomienka na Deň veteránov v Trenčianskych Tepliciach 3Spomienka na Deň veteránov v Trenčianskych Tepliciach 3Spomienka na Deň veteránov v Trenčianskych Tepliciach 3Spomienka na Deň veteránov v Trenčianskych Tepliciach 4Spomienka na Deň veteránov v Trenčianskych Tepliciach 4Spomienka na Deň veteránov v Trenčianskych Tepliciach 4

Autor: sekretariát VSVaP , Foto: sekretariát VSVaP - Dátum: 11.11.2010
Čítanosť: 17666
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share