Preskocit navigáciu

Po gotickej ceste


Po gotickej ceste

Kultrúne pamiatky Spiša mali možnosť spoznávať členovia trenčianskeho klubu vojenských veteránov počas trojdňového duchovno poznávacieho zájazdu "Po gotickej ceste" organizovaného Veliteľstvom síl výcviku a podpory cestou svojho dekana podplukovníka PaedDr. ThLic. Stanislava Lipku.

V piatok 6. júla 2007 navštívili nemecký vojenský cintorín vo Važci, Spišský hrad a národnú kultúrnu pamiatku - kostol v obci Žehra z r.1275. Druhý deň bol venovaný prehliadke kostola sv. Jakuba s gotickým oltárom majstra Pavla, Radnice a múzeu v Levoči. Popoludní sa pripojili k slovenským vojenským pútnikom 11. Národnej vojenskej púte v Levoči, za účasti veliteľa síl výcviku a podpory OS SR generálmajora Jána Kačmára, vojenských delegácii z Poľska, Nemecka a Rakúska. Spoločné stretnutie koncertom pred kostolom minoritov otvorila vojenská hudba z Trenčín a kultúrno–náboženský program neskôr pokračoval bohoslužbou slova pod vedením ordinára OS a OZ SR Mons. Františka Rábeka. Na Mariánskej hore sa pútnici v čele s vojenskou hudbou zúčastnili na sv. omši, ktorú pre všetkých pútnikov celebroval vojenský ordinár.

V nedeľu ráno po sv. omši v katedrále sv. Martina na Spišskej Kapitule a po prehliadke katedrály a Kapituly, ktorá kedysi tvorila samostatný celok sa srdečne rozlúčili s vicerektorom kňazského seminára vdp. Dušanom krabekom. Zastávkou na spiatočnej ceste bolo aj pamätník francúzskych partizánov na Strečne, kde ich krátkou históriou udalostí z týchto miest oboznámil plukovník v.v. Miroslav Ondráš.

So slovami: "bola to prvá spoločná aktivita a veríme, že nie posledná, kedy sme mohli navštíviť množstvo pamätných miest ako historických, vojenských tak aj duchovných, čo nás všetkých obohatilo," sa vojenský veteráni lúčili po návrate. Poďakovanie vyjadrili všetkým organizátorom, veliteľstvu logistiky, vedeniu seminára na Spišskej Kapitule, ako aj samotným účastníkom.

 

Text a foto: podplukovník PaedDr. ThLic. Stanislav Lipka


FotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotopriloha

Autor: sekretariát VSVaP - Dátum: 09.07.2007
Čítanosť: 20848
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share