Preskocit navigáciu

Previerka pred bojovými streľbami na Balte


Previerka pred bojovými streľbami na Balte

Príslušníci 2. protilietadlovej raketovej skupiny KUB nitrianskej protilietadlovej raketovej brigády v týchto týždňoch na Lešti absolvujú sústredený výcvik. Podľa veliteľa skupiny podplukovníka Ľubomíra Stolárika je záverečnou prípravou na bojové streľby, ktoré ich čakajú v máji v poľskom polygóne Ustka. Od posledných strelieb na pobreží Baltu v Poľsku uplynulo už päť rokov.

„Zhruba polovica príslušníkov skupiny má skúsenosti s bojovými streľbami. Niektorí aj viacnásobné. Napríklad starší inžinier kapitán Jozef Václavík, velitelia batérií kapitáni Dalibor Dubiňák a Radovan Janíček, zástupcovia veliteľa batérie nadporučíci Miroslav Škamla a Michal Škola, ale aj veliteľ družstva odpaľovacích zariadení rotný Ján Ferančík, veliteľ družstva rádiolokátorov rotný Juraj Záhorský, či operátori riadiacich a navádzacích rádiolokátorov rotný Zsolt Bogdány, čatár Miroslav Buday a desiatnik Stanislav Jurák. Preto sme v prípravnom období stavali predovšetkým na ich skúsenostiach pri postupnom zladení obslúh, čaty, batérie a celej skupiny,“ zdôrazňuje podplukovník Stolárik.

Pred májovými bojovými streľbami v Poľsku čaká obsluhy samohybného protilietadlového raketového komplexu 2K12 KUB STRELA II ešte množstvo práce. Okrem iného je potrebné zladiť vybrané bojové zmeny pri bojovej činnosti v reálnej vzdušnej situácii. Precvičujú a zlaďujú bojovú činnosť vybraných bojových zmien na terčovú situáciu bojových strelieb v súčinnosti s letectvom vzdušných síl. V rámci sústredeného výcviku na Lešti príslušníci skupiny precvičujú aj plnenie úloh organizácie všestranného bojového zabezpečenia a koordináciu činnosti a súčinnosti všetkých cvičiacich. V týchto dňoch si precvičili aj činnosť pri prekonávaní kontaminovaného priestoru a pri čiastočnej dekontaminácii.


Previerka pred bojovými streľbami na BaltePrevierka pred bojovými streľbami na BaltePrevierka pred bojovými streľbami na BaltePrevierka pred bojovými streľbami na BaltePrevierka pred bojovými streľbami na BaltePrevierka pred bojovými streľbami na BaltePrevierka pred bojovými streľbami na BaltePrevierka pred bojovými streľbami na BaltePrevierka pred bojovými streľbami na BaltePrevierka pred bojovými streľbami na BaltePrevierka pred bojovými streľbami na BaltePrevierka pred bojovými streľbami na BaltePrevierka pred bojovými streľbami na BaltePrevierka pred bojovými streľbami na BaltePrevierka pred bojovými streľbami na BaltePrevierka pred bojovými streľbami na BaltePrevierka pred bojovými streľbami na BaltePrevierka pred bojovými streľbami na BaltePrevierka pred bojovými streľbami na BaltePrevierka pred bojovými streľbami na BaltePrevierka pred bojovými streľbami na BaltePrevierka pred bojovými streľbami na BaltePrevierka pred bojovými streľbami na BaltePrevierka pred bojovými streľbami na BaltePrevierka pred bojovými streľbami na Balte

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: autor - Dátum: 21.03.2013
Čítanosť: 9022
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share