Preskocit navigáciu

Slovenská humanitárna pomoc bola pred Vianocami odovzdaná v Bosne a Hercegovine


Slovenská humanitárna pomoc bola pred Vianocami odovzdaná v Bosne a Hercegovine

Ústredie ekumenickej pastoračnej služby v OS SR a OZ SR (EPS) sa od svojho vzniku v roku 2006 snaží efektívne podporovať aj humanitárny rozmer slovenskej vojenskej účasti v rámci medzinárodného krízového manažmentu. Inak tomu nie je ani v prípade operácie Európskej únie EUFOR ALTHEA na území Bosny a Hercegoviny.
V operácii v súčasnosti pôsobí 41 slovenských vojakov (z toho tri ženy) a Slovenská republika je v súčasnosti vedúcou krajinou v Koordinačnom centre (LCC) pre styčné a pozorovacie tímy (LOT) tímy na území celej Bosny a Hercegoviny. V priestoroch jedného z nich, v meste Foča sa 20. decembra uskutočnilo odovzdanie humanitnej pomoci v celkovej hodnote vyše 22 tisíc eur a finančného daru vo výške 5 tisíc eur. Uvedené dary odovzdal Generálny duchovný OS a OZ SR plukovník Marián Bodolló za prítomnosti veliteľa LOT tímu Foča majora Branislava Krajčíka predsedníčke regionálneho združenia Červený kríž Foča Snežane Kováčovej. “Veľmi si ceníme pomoc, ktorú slovenskí vojaci poskytujú počas svojho pôsobenia v operácii EUFOR ALTHEA našim občanom. Nie je to prvý dar. Materiál nám výrazne pomáha v činnosti našej organizácie, ktorá pôsobí v regióne Bosny, ktorá trpí veľkou mierou nezamestnanosti a mnohí jej obyvatelia, najmä starí ľudia a deti žijú v malých odľahlých horských dedinách,“ s dojatím hovorí Snežana Kováčová.
Kamión s pomocou pomáhali okrem slovenských vojakov vykladať v Centre červeného kríža aj jeho dobrovoľníci a miestni občania. Hoci do miesta určenia došiel až v neskorých večerných hodinách. Plukovník Marián Bodolló vysvetľuje, že humanitárna pomoc pozostáva z dvoch paliet oblečenia a hračiek pre deti, oblečenia pre dospelých zo zbierky, ktorú organizovali duchovní EPS AOS Liptovský Mikuláš a samohybného delostreleckého oddielu Michalovce. Obsahuje ďalej 700 kusov hygienických balíčkov i paletu detských plienok. „Okrem toho je jej súčasťou aj materiálna pomoc z ministerstva vnútra. Najmä vlnené prikrývky a spacie vaky. Finančný dar z prostriedkov rezortu zahraničia. Som rád, že celá prospešná akcia, ktorá robí v tomto ťažko skúšanom regióne Balkánu veľmi dobré meno Slovensku a jeho ozbrojeným silám sa podarila vďaka vzájomnej súčinnosti a pomoci rezortov obrany, vnútra a zahraničia. V tejto pomoci chceme pokračovať aj v budúcnosti,“ zdôraznil po odovzdaní humanitárnej pomoci Generálny duchovný OS a OZ SR plukovník Marián Bodolló.


Slovenská humanitárna pomoc bola pred Vianocami odovzdaná v Bosne a HercegovineSlovenská humanitárna pomoc bola pred Vianocami odovzdaná v Bosne a HercegovineSlovenská humanitárna pomoc bola pred Vianocami odovzdaná v Bosne a HercegovineSlovenská humanitárna pomoc bola pred Vianocami odovzdaná v Bosne a HercegovineSlovenská humanitárna pomoc bola pred Vianocami odovzdaná v Bosne a Hercegovine 2Slovenská humanitárna pomoc bola pred Vianocami odovzdaná v Bosne a Hercegovine 2Slovenská humanitárna pomoc bola pred Vianocami odovzdaná v Bosne a Hercegovine 2Slovenská humanitárna pomoc bola pred Vianocami odovzdaná v Bosne a Hercegovine 2Slovenská humanitárna pomoc bola pred Vianocami odovzdaná v Bosne a Hercegovine 3Slovenská humanitárna pomoc bola pred Vianocami odovzdaná v Bosne a Hercegovine 3Slovenská humanitárna pomoc bola pred Vianocami odovzdaná v Bosne a Hercegovine 3Slovenská humanitárna pomoc bola pred Vianocami odovzdaná v Bosne a Hercegovine 3Slovenská humanitárna pomoc bola pred Vianocami odovzdaná v Bosne a Hercegovine 4Slovenská humanitárna pomoc bola pred Vianocami odovzdaná v Bosne a Hercegovine 4Slovenská humanitárna pomoc bola pred Vianocami odovzdaná v Bosne a Hercegovine 4Slovenská humanitárna pomoc bola pred Vianocami odovzdaná v Bosne a Hercegovine 4Slovenská humanitárna pomoc bola pred Vianocami odovzdaná v Bosne a Hercegovine 5Slovenská humanitárna pomoc bola pred Vianocami odovzdaná v Bosne a Hercegovine 5

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 22.12.2016
Čítanosť: 6087
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share