Preskocit navigáciu

Pocta účastníkom SNP z USA a Spojeného kráľovstva


Pocta účastníkom SNP z USA a Spojeného kráľovstva

Veliteľ Vzdušných síl OS SR generálmajor Ľubomír Svoboda sa v stredu 27. júna zúčastnil v obci Polomka na pietnej spomienke venovanej americkým a britským príslušníkom špeciálnych služieb, ktorí sa zúčastnili Slovenského národného povstania. Spolu s veľvyslancami USA a Spojeného kráľovstva Adamom Sterlingom a Andrewom Garthom položili vence k pamätníku, na ktorom sú vyryté aj mená trinástich Američanov a štyroch Britov, ktorých fašisti v januári 1945 popravili v koncentračnom tábore Mauthausen.
„Vážime si všetkých, ktorí sa zapojili do bojov a položili v nich to najcennejšie – svoje životy. Bojovali v duchu toho najvzácnejšieho ideálu, ktorým je sloboda, stali sa nám vzormi, ktoré je cťou nasledovať,“ povedal genmjr. Svoboda a dodal: „Som rád, že medzi nami vidím mládež, pretože hoci existujú sily, ktoré by chceli zvrátiť beh dejín, vďaka poznaniu histórie a vďaka mladým ľuďom, ktorí ju chápu, sa to nestane.“
„Sme hrdí na úlohu, ktorú Spojené štáty americké zohrali pri vzniku Československa, ktorého 100. výročie tento rok spoločne oslavujeme. Avšak sloboda nikdy nie je zadarmo, často je spojená s odvahou tých, ktorí za ňu bojujú – a my sme sa tu zišli, aby sme im vzdali úctu, pretože aj oni posilnili partnerstvo medzi našimi národmi,“ uviedol Adam Sterling, ktorý zároveň ocenil slovenských vojakov, s ktorými vojaci USA v súčasnosti spolupracujú napríklad v Afganistane alebo v Iraku. Veľvyslanec Andrew Garth sa poďakoval starostovi obce Jánovi Lihanovi za starostlivosť o udržiavanie pamiatky na hrdinov a ocenil aj obyvateľov Polomky, ktorí cez druhú svetovú vojnu s nasadením vlastných životov pomáhali Američanom a Britom ukrytým v horách nad obcou, kde ich napokon na Vianoce 1944 následkom zrady obkľúčili a zajali fašisti.
Jedným z hlavných cieľov americkej misie OSS a britskej SOE bola záchrana leteckého personálu, ktorý zostrelili nad územím Slovenska, pričom plnili aj ďalšie úlohy. Spolu približne štyri desiatky spravodajcov spolupracovali s velením SNP, so sovietskymi veliteľmi pôsobiacimi v Povstaní, ako aj s partizánmi, pričom po jeho potlačení im pomáhali tiež domáci obyvatelia.


Pocta účastníkom SNP z USA a Spojeného kráľovstvaPocta účastníkom SNP z USA a Spojeného kráľovstvaPocta účastníkom SNP z USA a Spojeného kráľovstvaPocta účastníkom SNP z USA a Spojeného kráľovstvaPocta účastníkom SNP z USA a Spojeného kráľovstva 2Pocta účastníkom SNP z USA a Spojeného kráľovstva 2Pocta účastníkom SNP z USA a Spojeného kráľovstva 2Pocta účastníkom SNP z USA a Spojeného kráľovstva 2Pocta účastníkom SNP z USA a Spojeného kráľovstva 3Pocta účastníkom SNP z USA a Spojeného kráľovstva 3Pocta účastníkom SNP z USA a Spojeného kráľovstva 3Pocta účastníkom SNP z USA a Spojeného kráľovstva 3Pocta účastníkom SNP z USA a Spojeného kráľovstva 4

Autor: Pavol Vitko, MO SR , Foto: autor - Dátum: 28.06.2018
Čítanosť: 5785
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share