Preskocit navigáciu

Náčelník generálneho štábu OS SR sa zúčastnil konferencie Vojenského výboru NATO


Náčelník generálneho štábu OS SR sa zúčastnil konferencie Vojenského výboru NATO

V piatok, 18. septembra 2020, sa náčelník generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Daniel Zmeko zúčastnil konferencie Vojenského výboru NATO na úrovni náčelníkov generálnych štábov členských krajín NATO.

Konferencia bola pôvodne plánovaná v dňoch 18. – 20. septembra 2020 v Ríme, avšak z dôvodu stupňujúcich sa opatrení v súvislosti s pandémiou COVID-19 sa osobná účasť náčelníkov generálnych štábov neuskutočnila. Tak ako v predchádzajúcom období bola konferencia realizovaná on-line prostredníctvom utajovanej video konferencie.

Rokovania najvyšších vojenských predstaviteľov členských krajín Aliancie sa zúčastnili aj velitelia oboch strategických veliteľstiev NATO.

Po úvodných slovách predsedu Vojenského výboru NATO, hlavného maršála letectva Spojeného kráľovstva Sira Stuarta Peacha sa náčelníci generálnych štábov venovali problematike operácií, misií a ostatných aktivít Aliancie. Konkrétnymi témami boli spoločné operačné záväzky v misiách v Afganistane, Iraku a Kosove k podpore stability, bezpečnosti a mierového úsilia v jednotlivých regiónoch.

Ďalšie body programu konferencie boli zamerané na otázky súvisiace s implementáciou Konceptu pre odstrašenie a obranu Euro-Atlantického priestoru (DDA Allignment) a progres rozpracovania Konceptu rozvoja vojenských spôsobilostí NATO (NWCC). „Vo svojom vystúpení som zdôraznil potrebu úzkej koordinácie Aliančných a národných vojenských štruktúr pri rozpracovaní a implementácii diskutovaných konceptov. Rovnako som uistil spojencov, že ozbrojené sily sú pripravené plniť svoje operačné záväzky v prospech Aliancie v súlade so schválenými mandátmi,“ uviedol po rokovaní generál Zmeko.

Vo vzťahu k destabilizačným aktivitám Ruska, náčelníci generálnych štábov potvrdili súčasný duálny prístup Spojencov, a to prostredníctvom implementácie opatrení v oblasti odstrašenia a obrany za súčasného zachovania ďalšieho dialógu.

Dôležitou súčasťou konferencie bolo aj vstúpenie generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga, ktorý sa vo svojom vystúpení zameral na víziu budúcnosti NATO v najbližších desiatich rokoch pod názvom „NATO 2030“. Vo svojom príhovore podčiarkol súčasné bezpečnostné výzvy a zdôraznil potrebu jednotnej a silnej Aliancie podporovanej zodpovedajúcou vojenskou silou, ktorá môže čeliť aktuálnym a budúcim výzvam ohrozujúcich bezpečnosť a hodnoty nášho spoločenstva.


Náčelník generálneho štábu OS SR sa zúčastnil konferencie Vojenského výboru NATONáčelník generálneho štábu OS SR sa zúčastnil konferencie Vojenského výboru NATO

Autor: ÚVP , Foto: NATO - Dátum: 21.09.2020
Čítanosť: 7802
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share