Preskocit navigáciu

Medzi aktívnymi zálohami chemikov je aj manželský pár


Medzi aktívnymi zálohami chemikov je aj manželský pár Ku Gemersko-Malohontskému práporu RCHBO v Rožňave nastúpilo 21. septembra na dvojtýždňovú prípravu 16 príslušníkov aktívnych záloh. V útvare sa výcvik aktívnych záloh uskutočňuje už po tretí raz. Prvý týždeň ich čakala v priestoroch Centra výcviku Lešť vševojsková príprava. „V jej priebehu po prvý v rámci streleckej prípravy strieľali nielen zo samopalu vz. 58, ale aj z pištole. Precvičili si taktiku, topografiu a ďalšie druhy prípravy. Druhý týždeň sa záložníci oboznamujú vo Výcvikovom a testovacom centre RCHBO v Zemianskych Kostoľanoch s odbornou tematikou,“ približuje riadiaca výcviku kapitánka Lucia Machajdíková.
Medzi záložníkmi sú bývalí profesionálni vojaci, absolventi dobrovoľnej vojenskej prípravy i základnej vojenskej služby. Niektorí túto prípravu absolvujú už po tretí raz, ďalší po prvý raz. Napríklad aj vojak v zálohe Mário Švolík či vojačka v zálohe Jana Barusová. Tá sa na výcviku stretla aj so svojím manželom Marekom. „ Minulý rok som úspešne absolvovala dobrovoľnú vojenskú prípravu. Veľmi ma oslovila a preto som sa rozhodla, že pôjdem aj do aktívnych záloh. Tak som tu. Manžel je tu už po tretí raz a podporuje ma,“ hovorí Jana. „Počul som upútavku v rozhlase a v televízii. Prišiel som, aby som aspoň na chvíľu opustil ten stereotyp z práce, skúsil niečo zaujímavé. Neľutujem tento svoj krok,“ hovorí manažér kvality IT spoločnosti Mário Švolík. Základnú vojenskú službu absolvoval pred rokmi v útvare Čestnej stráže. RCHBO si podľa vlastných slov vybral aj preto, lebo je to v čase Covidu aktuálna odbornosť. Môže nastať nejaká priemyselná havária a je dobré disponovať vedomosťami, ako sa v takýchto situáciách správať.
Záložníci sa v Zemianskych Kostoľanoch okrem iného učili o detektoroch a signalizátoroch toxických chemických látok, o princípe ich činnosti a samotnom použití. Všetko v podmienkach simulovaných v priestoroch cvičiska, blížiacim sa reálnemu odbornému zásahu. Pri výcviku boli použité náhradné toxické chemické látky, ktoré reagujú v prístroji rovnako ako reálne. Hlavný dôraz sa kládol na bezpečnosť, na osvojenie si správnych návykov pri nasadzovaní prostriedkov individuálnej ochrany, ochrannej masky OM-99 a filtračného ochranného odevu SARATOGA.
Kapitánka Lucia Machajdíková spoločne s veliteľkou čaty výcviku aktívnych záloh poručíčkou Katarínou Kravecovou konštatujú, že v priebehu výcviku najlepšie výsledky spomedzi záložníkov dosiahli : rotmajster v zálohe Pavol Sedlák, rotní v zálohe Ján Ticháň, Rastislav Staňa a vojačka v zálohe Jana Barusová. Všetci príslušníci aktívnych záloh podľa nich vytvorili dobrý kolektív, v ktorom skúsenejší ochotne pomáhali novicom. Podľa názoru záložníkov o rok sa vraj zasa spolu radi stretnú už na štvrtom ročníku prípravy aktívnych záloh RCHBO.

Medzi aktívnymi zálohami chemikov je aj manželský párMedzi aktívnymi zálohami chemikov je aj manželský párMedzi aktívnymi zálohami chemikov je aj manželský párMedzi aktívnymi zálohami chemikov je aj manželský párMedzi aktívnymi zálohami chemikov je aj manželský pár 2Medzi aktívnymi zálohami chemikov je aj manželský pár 2Medzi aktívnymi zálohami chemikov je aj manželský pár 2Medzi aktívnymi zálohami chemikov je aj manželský pár 2Medzi aktívnymi zálohami chemikov je aj manželský pár 3Medzi aktívnymi zálohami chemikov je aj manželský pár 3Medzi aktívnymi zálohami chemikov je aj manželský pár 3Medzi aktívnymi zálohami chemikov je aj manželský pár 3Medzi aktívnymi zálohami chemikov je aj manželský pár 4Medzi aktívnymi zálohami chemikov je aj manželský pár 4Medzi aktívnymi zálohami chemikov je aj manželský pár 4Medzi aktívnymi zálohami chemikov je aj manželský pár 4Medzi aktívnymi zálohami chemikov je aj manželský pár 5

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: MO SR Jozef ŽIAK - Dátum: 01.10.2020
Čítanosť: 8943
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share