Preskocit navigáciu

Účasť Základne nasaditeľných KIS na medzinárodnom cvičení Combined Effort 2021


Účasť Základne nasaditeľných KIS na medzinárodnom cvičení Combined Effort 2021
 

V dňoch 3.  až 14. mája sa v Centre výcviku Lešť uskutočnilo bilaterálne cvičenie slovenských a poľských ozbrojených síl s cieľom prehĺbenia interoperability a spolupráce v oblasti bezpečnosti. Medzinárodné cvičenie počas celosvetovej pandemickej situácie prebiehalo za veľmi prísnych epidemiologických opatrení platnými v čase jeho konania.

Cvičenia sa zúčastnili profesionálni vojaci z plrb Nitra, prISTAR Prešov, 12. mpr Nitra, 5. pŠU Žilina a príslušníci Armády poľskej republiky, jednotiek PVO, ISTAR, špeciálnych a vzdušných síl. Účasťou prispela aj Základňa nasaditeľných KIS Ružomberok s posádkou 8 profesionálnych vojakov  z 1. Centra ZaNKIS. Ich úlohou bolo zabezpečiť komunikačnú podporu pre cvičiace jednotky.  Po kontrolnej hospitácií operačného centra v poľskej Varšave sa delegácie presunuli nasledujúci deň do priestorov CV Lešť.

Zástupcovia OS SR Slovenskej republiky na čele s náčelníkom generálneho štábu OS SR generálom Danielom Zmekom a poľská delegácia pod vedením náčelníka generálneho štábu poľských ozbrojených síl generálom Rajmundom Andrzejczakom si priamo na mieste preverila plnenie jednotlivých úloh cvičenia. Cvičenie medzinárodného rozsahu bolo ukončené slávnostným nástupom, kde sa zástupca náčelníka generálneho štábu - náčelník štábu generálmajor Štefan Kovács, veliteľ vzdušných síl OS SR brigádny generál Róbert Tóth, zástupca veliteľa vzdušných síl OS SR brigádny generál Ladislav Dovhun, ako hlavní funkcionári cvičenia, poďakovali zúčastneným jednotkám za kvalitné a plnohodnotné plnenie úloh počas celého trvania cvičenia. Riadiaci profesionálni vojaci poukázali na vynikajúcu úroveň spolupráce medzi príslušníkmi poľských a slovenských jednotiek.

Účasť Základne nasaditeľných KIS na medzinárodnom cvičení Combined Effort 2021

Autor: por. PaedDr. Ľudmila Sanigová , Foto: ZaNKIS Ružomberok - Dátum: 20.05.2021
Čítanosť: 3100
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share